Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Hírek

Időspiknik a Hegyvidéken

Időpont: 2021. október 22. péntek 9h

Gyülekező a Szent Ferenc Kórház előtt (1021 Budapest, Széher út 73.)

Mindenkit szeretettel várunk!

A felhívás letölthető INNEN


Alzheimer Café – A művészetterápia szerepe időskorban

Kulturális Szalon, Tamási Áron terem

2021. október 6. szerda 16:00

“Az előadás során hallunk majd a különböző nonverbális- és azon belül a képzőművészeti terápiákról, az időskor megéléséről, a demencia jeleiről rajzokon. Lehetőség lesz a közös alkotásra és az alkotás által megélt érzések megbeszélésére."


SZALON 10 – Sétáljunk és hallgassunk zenét együtt a demenciával élőkért!

Országos séta az Alzheimer Világhónapja alkalmából

2021. szeptember 21. (kedd) 16:00 óra

Szeptember 21. az Alzheimer Világnapja, 1994-ben a Nemzetközi Alzheimer Társaság hívta életre az Egészségügyi Világszervezet (WHO) támogatásával. Magyarország 2011-ben csatlakozott a kezdeményezéshez, 2018 óta az Alzheimer Café-k aktív részvételével. Idén másodszor a Hegyvidék is kapcsolódik az országos rendezvényhez, a Hegyvidéki Kulturális Szalon és a Hegyvidéki Szociális Központ Demencia Irodájának közös szervezésében.


A rendezvény fővédnöke: Fonti Krisztina, a Hegyvidék alpolgármestere


16:00 Találkozó a MOM Kulturális Központ előtt.

Monspart Sarolta által alapított Gyalogló Klub

Lassú séta Korik Vera és Szász-Kerek Judit vezetésével a Hegyvidéki Kulturális Szalonhoz (1124 Bp. Törpe utca 2.).


Köszöntőt mond: Fonti Krisztina, a Hegyvidék alpolgármestere


Solti György Zeneiskola Vonószenekara koncertje, Bolla Milán vezetésével.

Filmzenék, klasszikus művek.


Fejezze ki szolidaritását az érintettekkel – sétáljon velünk!


Eső esetén a rendezvény elmarad.

A felhívás letölthető INNEN


Alzheimer Café - Beszéli-e ön a demencia nyelvét?

Június 15. 17 óra

Alzheimer_0615Alzheimer Café a SZALON10 ünnepi rendezvénysorozat részeként

Április 23-tól megtekinthető a Szalon honlapján

Alzheimer Café SZALON10


Online Alzheimer Café

2021. március 19. 14 óra

Online Alzheimer Café 03. 19.

Tavaszváró füzet

2021. március

Kedves Érintettek!


Kérjük fogadják szeretettel ezt a kiadványt, mellyel célunk, hogy ötleteket adjunk egy-egy beszélgetés elindításához, közös emlékek felidézéshez. Segítségével végigkövethetik a tavaszi ünnepeket, készültünk izgalmas feladatokkal, fejtörőkkel. A nagyobb méretű keresztrejtvény külön lapon található, hogy ne kelljen lapozgatni a kitöltéskor. Lehet együtt, beszélgetve, lehet egyedül elgondolkozva mindazon, ami felidéződik mindannyiunkban a régmúlt tavaszról. A Füzet a honlapról szabadon letölthető, nyomtatható. Kérjük írják meg nekünk tapasztalataikat, várjuk a finom recepteket, és a visszajelzéseket a füzettel kapcsolatban!

Tavaszváró füzet, lapozható verzió:

https://issuu.com/kiralyhago2/docs/tavaszv_r__teljesf_zet_ffeh_r

Tavaszváró füzet, letölthető verzió:

Tavaszváró füzetMeghívó az Online Alzheimer Café következő élő adására

2021. február. 22. 17 óra

eletvegikerdesek_demencia_irodaDemencia Iroda megvalósult programjai, 2020.

HSzK_logoHSZK_Demencia_Iroda_02_logo

2020. március 1-el a Hegyvidéki Szociális Központon belül megalakult a Demencia Iroda, melynek fontos feladata többek között, hogy a különböző memóriaveszteséget okozó betegségekkel kapcsolatban információt nyújtson a hozzátartozóknak, illetve hangsúlyt fektet a megelőzésre, programjaival hozzájárul az egészséges idősödés támogatáshoz.

A kialakult vírushelyzet a Demencia Iroda működését is befolyásolta, a tervezett programokat a legtöbb esetben virtuálisan tudta megvalósítani. Március és december között 8 alkalommal élőben jelentkeztünk különböző témákkal a 12. kerületi Alzheimer Café facebook oldalán (https://www.facebook.com/alzheimerbp12/videos/?ref=page_internal), mely adások tartalmi összefoglalója később olvasható volt a Hegyvidéki Újságban.

Szeptemberben – kis létszám mellett, az előírások maximális betartásával – megtartottuk a „Hűség” című film bemutatóját, ahol az alkotókat is vendégül láttuk. A film azóta több díjat nyert. Szeptember 21-én az Alzheimer Világnapján közös figyelemfelkeltő sétára indultunk Monspart Sarolta tájfutó, kerületünk díszpolgárának vezetésével, majd a Városháza előtti téren együtt táncoltunk a kerületi Senior Örömtáncosokkal. Ezzel a megmozdulással egy országos kezdeményezéshez csatlakoztunk.

demencia_iroda_alzheimer_vilagnap

Októberben, az Idősek Világnapjához kapcsolódóan a Hegyvidéki Kulturális Szalon virtuális Hegyvidéki Művészeti Napokkal ünnepelt. A Szalon honlapjáról elérhető, előre rögzített felvételek közül a Demencia Iroda közreműködésével készült az a különleges Alzheimer Café Monspart Saroltával, melyet a Hegyvidéki Televízió rögzített. Ezen kívül még három szakértői beszélgetést hallgathattak meg az érdeklődők, melyekben a Szent János Kórház Egészségfejlesztési Irodájának professzorai szólaltak meg.

Novemberben az egészséges idősödésen és a megelőzés fontosságára helyeztük a hangsúlyt, a Demencia Iroda részt vett a szintén online formát öltő Szalon Egészségnapok megvalósításában. Nem felejtkeztünk meg a demenciával élőkről és hozzátartozóikról sem, a programkínálatban megtalálható Alzheimer Café a demenciával élőkkel való kommunikációt tárgyalta. Ugyanebben a hónapban virtuális könyvbemutatót is tartottunk az „Együtt töltött idő” című könyvről. Ez a kötet azoknak szól, akik szeretnék hasznos tevékenységgel megtölteni demenciával élő szerettük mindennapjait, ehhez keresnek új inspirációt. A könyvbemutató itt érhető el: https://www.youtube.com/watch?v=65UvOVlarhU

December elején a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal közösen szervezett szakmai napon bemutattuk az online Alzheimer cafék működését, mely egyedülálló kezdeményezés volt a vírushelyzetben. Az évet szintén felvételről megtekinthető Alzheimer Café-val zártuk, ahol Keczkó Pál evangélikus lelkész, esperessel hangzott el egy beszélgetés a megélt hitről, az ima erejéről és a megszokott családi rituálék szerepéről. A program a virtuális Adventi Kalendárium részeként a Kulturális Szalon honlapjáról volt elérhető.

Várjuk Önöket szeretettel programjainkon 2021-ben is!

Kocsis Judit


MEGHÍVÓ - Virtuális Szakmai Nap

December 04. 10:00-12:00 és 15:00-17:00

Ha szeretne részt venni a programon, akkor írjon a demenciairoda@hszk.hu e-mail címre és küldünk regisztrációs lapot.

Virtuális Szakmai NapVirtuális Szakmai Nap2


Virtuális Szalon Egészségnapok

November 23-26.

A részletekért kérjük látogassanak el a www.kulturalisszalon.hu weboldalra. A programok ingyenesek, azonban néhánynál előzetes regisztráció szükséges a részvételhez.

Virtuális Szalon Egészségnapok


Meghívó az Online Alzheimer Café következő élő adására

Október 8. 17:00

onlineAlzCafemeghivo_otthonapolasHegyvidéki Művészeti Napok - Virtuális rendezvény az Idősek Világnapja alkalmából

Október 7-9.

Hegyvidéki Művészeti Napok

Sétáljunk és táncoljunk együtt a demenciával élőkért!

Szeptember 21., 16:00

Sétáljunk és táncoljunk a demenciával élőkért!


Filmvetítés az Alzheimer Világhónap jegyében

Szeptember 10., 15:30

Hűség, 2020. szeptember 10.