Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

November 12. - a szociális munka napja

Másokért dolgoznak, most őket jutalmazták. 
November 12. a szociális munka napja. Ebből az alkalomból minden évben díjakkal ismeri el az ágazatban dolgozók munkáját az önkormányzat. Idén, a járványhelyzetre tekintettel, az ilyenkor szokásos rendezvény elmaradt, ám a kitüntetések átadására sor kerülhetett.

Demencia iroda

Kedves Családtag, Hozzátartozó!

A koronavírus okozta járvány elsősorban az időskorúakat veszélyezteti, különösen, akiknél más betegség is fennáll. A Hegyvidéki Szociális Központ mindent megtesz azért, hogy segítő kezet nyújtson a nehéz helyzetbe került családoknak. A demencia előfordulása az idősödés előrehaladtával egyre valószínűbb, így, ha Ön otthonában ápolja demenciával élő hozzátartozóját, az Önre nehezedő teher sokszorosára nőhetett az elmúlt időszakban. A Hegyvidéki Szociális Központ elindította a Demencia Irodát, azzal a küldetéssel, hogy segítséget nyújtsunk a demens beteg hozzátartozói részére minden olyan esetben, ami nem igényel orvosi szakértelmet. Ha tanácstalan, elbizonytalanodott, segítségre vagy támogatásra van szüksége, kérjük hívja bizalommal az alábbi telefonszámot:

Kocsis Judit 06-30/630-9513

Boldog Nőnapot!

Alkalomhoz illő helyszínen, a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban rendezett nőnapi ünnepséget a Hegyvidéki Szociális Központ. A programon Kemény András előadó, valamint a Sashegyi Arany János Általános Iskola és Gimnázium diákjainak verses, zenés műsora gondoskodott a kerületi szépkorú hölgyek szórakoztatásáról.

Farsang a Hegyvidéken

A népi hagyomány szerint a farsang a jelmezbe bújás, a maskarázás, valamint a táncos mulatságok időszaka. Intézményünk ennek jegyében rendezi évről-évre a kerületi időskorúak részére a zenés farsangi délutánt. Akik ellátogattak február 6-án a Jókai Klubba, fantasztikus hangulatú, vidám program részesei lehettek.

Karácsonyi meglepetés

Megható kezdeményezéssel keresték meg intézményünket a Sashegyi Arany János Gimnázium 9. osztályos tanulói.

Adventi Teadélután

Az ünnepekre történő hangolódás jegyében intézményünk adventi teadélutánt szervezett a kerületben élő időseknek. A Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpont biztosított helyett a programhoz.

Karácsonyi hangulat a kupolateremben

Ismét karácsonyi ebédre invitálta a kerületben élő időseket a Hegyvidéki Önkormányzat. A MOM Kulturális Központ Kupolatermében megrendezett ünnepségen egyetlen szék sem maradt szabadon. Szép számmal képviseltették magukat a Hegyvidéki Szociális Központ nappali ellátást nyújtó intézményeibe járó idősek az idei karácsonyi ebéden.

Generációk játékos vetélkedője

Első alkalommal, ám hagyományteremtő szándékkal hirdetett Generációs Vetélkedőt a Hegyvidéki Szociális Központ, az önkormányzat népjóléti irodája és a Hegyvidéki Kulturális Szalon.

Zene és ajándékozás az idősek világnapján

1991-ben nyilvánította október 1-jét az ENSZ közgyűlése az idősek világnapjává. Ebből az alkalomból idén is műsoros délutánnal és ajándékokkal kedveskedett az önkormányzat a kerületi szépkorúaknak.

Díjátadó a szociális munka napján

A Szociális Munkások Nemzetközi Szövetsége 1997-ben jelölte ki november 12-ét a szociális munka napjának, amit a társadalmi megbecsülés jeleként világszerte ünnepelnek.

Szántódi üdülés 2019. május 26. - június 01.

Budapest Főváros XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata 2019. évben is meghirdeti a kerületben lakó nyugdíjasok kedvezményes üdültetését Szántódon

Az üdülés időpontja: 2019. május 26. - június 1.

Helyszín: Szántód

Indulás: 2019. május 26. 10 óra 35 perc, Déli pályaudvar

Találkozás: Déli pályaudvar, az indulást jelző elektronikus tábla előtt 10 óra 15 perckor

Az utazáshoz kérjük egyénileg vásárolják meg a gyorsvonati kiegészítő jegyet.

Üdülési csoportvezető: Dr. Fojtíková Katarína

Játékos vetélkedő

A Hegyvidéki Szociális Központ és a Hegyvidék Szabadidősport Nonprofit Kft.

JÁTÉKOS VETÉLKEDŐT hirdet!

Vidám időtöltést kínálunk a szabadban, lehetőséget ügyességi feladatok kipróbálására, a Hegyvidéken élő szépkorú lakosság számára.

A RÉSZVÉTEL INGYENES!

Jelentkezni és érdeklődni a "Szépkorúakért a Hegyvidéken program" telefonszámán lehet:

06-1-275-4861

GYÜLEKEZŐHELY: Városmajori park (sakk asztalok)

IDŐPONT: 2019. JÚNIUS 6. 09.30

Az esemény a "Szépkorúakért a Hegyvidéken program" keretében kerül megrendezésre.

Örülünk, ha velünk tart és újra felfedezi a játék örömét egy kellemes társaságban.

Szeretettel várjuk!

A játékos vetélkedő tájékoztatója

Szállítási szolgáltatás időseknek

Az egészségi állapota miatt tömegközlekedési eszközök használatára nem képes idős emberek számára egészségmegőrző- és közszolgáltatások igénybevételének elősegítése érdekében szállítási szolgáltatás igényelhető a Hegyvidéki Szociális Központban:


hétköznap 8:00 és16:00 óra között az alábbi telefonszámon:

06-30-721-5087

Mikrobusz szállítja az idős embereket

mikrobusz_szallitja_az_idos_embereket1_1200x811

Új szolgáltatást indított el a Hegyvidéki Önkormányzat. Mostantól a Hegyvidéki Szociális Központon keresztül, útvonalanként egy irányba, mindössze 500 forintért rendelhetnek személyszállítást a nehezen mozgó idős emberek. Az oda-vissza útra harmincperces várakozással is csupán 1500 forintot kell fizetni.

A kifejezetten erre a célra vásárolt és átalakított vadonatúj mikrobusz kulcsait Pokorni Zoltántól vette át a Hegyvidéki Szociális Központ vezetője, Druskóczi Tünde. Mint a polgármester elmondta, az utóbbi időben egyre többen jelezték, hogy szükségük lenne segítségre, kísérőre, amikor orvoshoz mennek, ügyeiket intézik, vagy egy XII. kerületi rendezvényre jutnának el. Ezért az önkormányzat úgy határozott, hogy támogatja a Hegyvidéki Szociális Központ javaslatát, és megvásárolja a személyszállításhoz szükséges gépjárművet.

„A szolgáltatás kifejezetten azokat az idős és rendszerint már nehezen mozgó hegyvidékieket szolgálja ki, akik állapotukból adódóan nem tudják igénybe venni a tömegközlekedést. Sokaknak a taxi drága, vagy azért nem használják, mert a személyautók túl alacsonyak a biztonságos ki- és beszálláshoz – indokolta meg a szolgáltatás létjogosultságát Pokorni Zoltán,külön hangsúlyozva, hogy az akadálymentesített mikrobusz fekvőbeteg szállítására nem alkalmas. – A Hegyvidéken élnek a legtovább az emberek Magyarországon, az ezzel járó kihívásokra pedig igyekszik felkészülni az önkormányzat. A most indított program olyan lehetőség, ami megkönnyíti a rászorulók életét.”

Druskóczi Tünde mindezt annyival egészítette ki, hogy a tízmillió forintos beruházás önmagában is jelentős, ám a haszna jóval nagyobb. Olyan értékekben fejezhető ki, mint a lakossági elégedettség vagy a biztonságérzet. A járművel nemcsak elviszik az időseket a kért célponthoz, hanem segítenek az úti cél gyalogos elérésében, támogatást nyújtanak az esetleges ügyintézésben, és garantálják a hazaérést is.

Nem okozott bajt a bomba – Jól vizsgázott a védelmi rendszer

nem_okozott_bajt_a_bomba7

Hiába telt el több mint hetven év a második világháború lezárása óta, Budapesten ma is rendszeresen előkerülnek bombák a föld alól. Ez történt a Testnevelési Egyetem dr. Koltai Jenő Sportcentrum területén zajló építkezésen is, ahol öt működőképes robbanószerkezetet találtak a kivitelezők. A Hegyvidéki Önkormányzat és a szakszolgálatok gondos előkészítő munkájának köszönhetően a pusztító eszközök nem okoztak bajt, a hatástalanítás ideje alatt a lakosság mindvégig teljes biztonságban volt.

Mozgalmas napon vannak túl a Csörsz utcában és 500 méteres körzetében élők és az ott dolgozók. A Dr. Koltai Jenő Sportcentrum területén feltárt robbanóanyagok elszállítása miatt 4000 lakónak és 2000 környéken dolgozónak kellett április 10-én kora reggel elhagynia a kijelölt zónát.

A 100 kilós, 203 milliméteres tüzérségi szovjet rombológránátot, az 50 kilós magyar légi bombát, a 120 mm-es szovjet repeszromboló-aknavető gránátot, a 82 milliméteres szovjet repeszaknagránátot, az RG-42-es szovjet kézigránátot, valamint a gyújtószerkezet-maradványokat az 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái hatástalanították. De mi kellett ahhoz, hogy az érintett embereket a lehető legkevesebb kellemetlenség érje? Elsősorban előre gondolkodás, pontos tervezés és hatékony közös munka.

Egy héttel korábban a Hegyvidéki Szociális Központ (HSZK) munkatársai mind az 547 lakást három alkalommal is felkeresték, hogy megkérdezzék az otthoniakat, kinek milyen segítségrevan szüksége, a nehezen mozgók igényelnek-e szállítást a kiürítés napján. „Heten kérték az ingyenes szolgáltatást. Egyiküket a közelben élő rokonához vittük el, a többieket a HSZK mikrobusza, valamint a mentőszolgálat kocsija a MOM Kulturális Központban kialakított befogadóállomásra szállította” – mondta Varga Kovács Emese, a polgármesteri hivatal népjóléti irodájának vezetője. Mint hozzátette, az óvodákat, iskolákat is értesítették, egyebek közt arról is, hogyan lehet aznap autóval vagy tömegközlekedéssel elérni az intézményeket.

nem_okozott_bajt_a_bomba2_450x330

A még hatékonyabb tájékoztatás érdekében az önkormányzat dolgozói a Hegyvidéki Rendészettel közösen 200 plakátot és 2000 szórólapot juttattak el a lakóházakba, valamint 100 plakátot és további 500 szórólapot az irodaházakba, munkahelyekre. A kiürítésre kötelezett házakban élők lakossági elektronikus hírlevelet is kaptak, ebben a szórólaphoz hasonlóan részletes információkat lehetett olvasni a teendőkről. Egy másik hírlevélből az is kiderült, hogy akik rendelkeznek érvényes parkolási engedéllyel, a kiürítés és hatástalanítás napján ingyen parkolhatnak a XII. kerület más parkolási zónáiban.

A biztonság kedvéért a hírlevélre feliratkozó valamennyi kerületi polgárt informálták a kiürítés menetéről, valamint a közlekedési korlátozásokról, a tömegközlekedés változásáról. Ezek a tudnivalók az önkormányzat folyamatosan frissülő honlapján és Facebook-oldalán is olvashatók voltak.

Mindennek köszönhetően a kiürítés zökkenőmentesen zajlott, attól kezdve, hogy kora reggel a rendőrség lezárta a körzetbe vezető bekötőutakat. Ekkor még közlekedtek a buszok, villamosok, így a később indulók is kényelmesen kijutottak a szóban forgó területről.

nem_okozott_bajt_a_bomba3_450x330

Külön intézkedésre nem volt szükség, mindenki maximálisan betartotta a szabályokat – emelte ki Sztanyó István, a XII. kerületi rendőrkapitányság vezetője. „Negyed kilenckor kezdődött a lakosságvédelmi művelet, valamivel tíz óra előtt lezárult az ötszáznegyvenhét lakás, a két irodakomplexum, a MOM Park Bevásárlóközpont, a MOM Sport, a Bara Hotel és a Novotel érintett szárnyának ellenőrzése. A négyezerből mindössze kétszáznegyvennégy lakónak kellett szólni, hogy hagyja el lakását, vagy a lezárt területet. A többiek ezt már korábban megtették, az üzletek pedig ki sem nyitottak” – szólt az akció menetéről a kapitányságvezető.

A bejáráson a hegyvidéki rendészek helyismeretükkel segítették a munkát. Mint a rendészetet irányító Dávid Gábor elmondta, korábban részt vettek a szórólapok célba juttatásában, és a vezetési ponton is ott voltak. „Biztosítási és kommunikációs feladatokat láttunk el, támogattuk a műveletek irányítását” – tette hozzá.

Elégedetten beszélt a lebonyolításról Fülöp Antalné. Az önkormányzat saját autójával vitték őt a MOM-ba, és az odajutásban a rendőrök is a segítségére voltak.

Azért, hogy minél kevesebb legyen a kényelmetlenség, a MOM Kulturális Központban kialakított befogadóponton nemcsak ételről és frissítőről gondoskodtak az ottani szervezők, hanem igyekeztek minél kellemesebbé tenni az együtt töltött időt. Különböző foglalkozásokat, játékokat szerveztek, például lehetett kézműveskedni, kötni, horgolni, társasjátékozni, míg a kupolateremben filmvetítéssel szórakoztatták a vendégeket. A közel ötven, többségében idős ember biztonságára a kulturális központ, a szociális központ, az Országos Mentőszolgálat és a katasztrófavédelem munkatársai ügyeltek.

A MOMkult-ban várta ki a bombák hatástalanítását Erdős Mária, aki egyáltalán nem ijedt meg, mivel mindenről jó előre tájékoztatták. „Az egykori németvölgyi temetőt és a déli vasutat is intenzíven lőtték annak idején, nem véletlen, hogy maradtak itt robbanószerek. Ráadásul a temetői részt a háború után nem nézték át kellőképpen” – emlékezett vissza a hegyvidéki nyugdíjas.

nem_okozott_bajt_a_bomba4_450x330

„Az önkormányzat részéről több mint negyven ember dolgozott azon, hogy az érintett polgárok számára a lehető legkényelmesebben teljen el ez a néhány óra – összegzett Pokorni Zoltán polgármester. – Sokat köszönhetünk nekik és annak a több száz szakembernek, akik munkájukkal segítették a gördülékeny lebonyolítást. A tervezettnél lényegesen gyorsabban sikerült megbizonyosodni arról, hogy nincsenek civilek a zónán belül, ezért hamarabb kezdődhetett meg a bombák hatástalanítása. Bámulatos a tűzszerészek bátorsága és tudása, minden dicséretet megérdemelnek.”

A hatástalanítást másodmagával elvégző Debrődi Péter tűzszerész százados arról beszélt, hogy a robbanószerek működőképes állapotban voltak. Maguktól nem robbantak volna, ám ha feszegetik, ütögetik őket, könnyen élesedhetnek. Először megtisztították a gyújtószerkezetek környezetét, majd következett a biztosítógyűrűk és a működtetőszerkezetek eltávolítása. A hatástalanítás során úgy ítélték meg, hogy a legnagyobb bomba gyújtószerkezete nem szállítható, ezért azt, miután földdel befedték, egy kisebb töltettel helyben felrobbantották. A gránáttestek a honvédség központi gyűjtőjébe kerültek.

nem_okozott_bajt_a_bomba5_450x330

Reggel nyolc órakor kezdődött a művelet, dél körül pedig már mindenki visszatérhetett az otthonába, és az autóforgalom is megindulhatott. Rendkívüli esemény nem történt; bebizonyosodott, hogy a Hegyvidéki Önkormányzat munkatársai a szakmai szervezetekkel együttműködve az ilyen kényes helyzeteket is képesek a polgárok megelégedésére kezelni.

Trükkös lopás

Kedves XII. kerületi Lakosok!

Szeretnénk tájékoztatni a lakosságot, hogy az Önkormányzat nevében, csomagosztás útján próbálnak bejutni trükkös tolvajok a lakosok otthonába.

Az Önkormányzat NEM oszt ajándékcsomagot!

Kérünk mindenkit, hogy legyen elővigyázatos.

Tisztelettel:

Hegyvidéki Szociális Központ munkatársai