Tovább a tartalomhoz Tovább a lábléchez

Demencia iroda


Demencia Iroda kezdte meg működését a Hegyvidéki Szociális Központban


A demenciával élő betegek gondozása hatalmas feladat, komoly hatással van a gondviselő fizikai és lelki egészségére. Sokan háttérbe szorítják saját igényeiket a beteg ellátása közben, nem figyelnek magukra. A felhalmozódott stressz súlyos megbetegedéseket okozhat, így a gondozást vállaló hozzátartozó nem tudja ellátni feladatát. A gondozóra nehezedő stressz ellen lehet tenni, azonban előbb fel azt kell ismerni. Tudatosítani kell magunkban, hogy mi vagyunk a legfontosabb személy a demenciával élő személy számára, ezért fontos, hogy a megfelelő módszerekkel saját egészségünkért és jólétünkért is tegyünk, és kérjünk bátran segítséget, hiszen senki sem tud egyedül ellátni egy demenciával élő beteget.

 

A Hegyvidéki Szociális Központ ebben a nehéz helyzetben kíván segítő kezet nyújtani a demens beteget gondozó családtagoknak.

2020. március 01-től elindítottuk a Demencia Irodát, azzal a küldetéssel, hogy minden olyan esetben, ami nem igényel orvosi szakértelmet, segítséget, támogatást nyújtsunk a demenciával, Alzheimer kórral élők hozzátartozói, gondviselői részére. Segítséget kérni és elfogadni nem egyszerű, de fontos tudatosítani magunkban, hogy a segítségkérés nem azt jelenti, hogy nem látjuk el megfelelően a beteget.

 

Ha tanácstalan, elbizonytalanodott, szakemberre van szüksége, hívja bizalommal az alábbi telefonszámot: 06 30 630 9513 vagy írjon a demenciairoda@hszk.hu címre, ahol Kocsis Judit fogadja majd kérdéseit.

 

Miben tudunk segíteni? Néhány példa a fontosabb kérdésekről:

  • ismeretek a betegségről: Minél többet tudunk a különböző demenciákról, annál inkább fel tudunk készülni a beteggel való együttélésre. Ha tudjuk, milyen változások következnek be a betegség hatására, könnyebben tudunk alkalmazkodni hozzájuk. Azzal a tudattal próbáljunk élni, hogy minden nap számít.
  • a betegség hatásai: nehéz reálisan látni azokat a változásokat, amelyeket az Alzheimer-kór vagy az egyéb típusú demencia a betegnél időről-időre előidéz. Ha ezekre tudatosan tekintünk, csökkenthetjük a bennünk lévő félelmet, szorongást. Örömet adhat, ha arra gondolunk, mire képes a beteg, és nem arra, hogy milyen képességei vesztek el. A beteg ellátása közben az érzelmek széles palettáját tapasztalhatjuk meg. Ez nagyon zavaró tud lenni, de teljesen normális. Fontos, hogy beszéljünk az érzéseinkről.
  • tudatos jövőkép, tervezés: Amíg a beteg állapota még engedi, tisztázzuk vele a jövőbeni egészségügyi kezelését és a napi ellátását érintő kérdéseket és rögzítsük a döntéseit. Beszéljük meg vele és segítsük pénzügyeinek elrendezését. Legyen egy B-terv arra az esetre, ha mi már nem leszünk képesek tovább gondozni.

Druskóczi Tünde
intézményvezető